În România, ca-n Vestul Sălbatic: se moare pe capete în spitale, doar cu bani ai șanse la viață

de: Mădălina Bahrim
18 09. 2023

Spitalele din România se confruntă cu o serie de crize în cascadă, de la lipsa de finanțare, la nepăsare, incompetență și lipsă de personal.

Acest cocktail nociv de factori vizibili cu ochiul liber, de către oricine a ajuns vreodată cu vreo problemă într-un spital public din România, nu are cum să aibă alte efecte decât moartea, mai devreme sau mai târziu.

Dincolo de lipsa banilor sau poate managementul defectuos al acestora și risipa resurselor, de departe cel mai toxic aspect al crizei sanitare e constituit de deficitul de personal.

Fără medici buni, dedicați, cinstiți și care nu pun banul mai presus de viață, nu poți spera la o șansă decât dacă sari cu banul cât mai sus.

Din nefericire, România se confruntă cu o criză de specialiști. După ce ani de zile îi școlarizează pe banii noștri ai tuturor, deci și ai potențialilor viitor pacienți, statul îi lasă pur și simplu să plece la absolvire peste hotare, în căutarea unor salarii mai bune.

Sistemul medical românesc e în comă, oamenii mor pe capete

Așa am ajuns într-o situație critică, demnă de râs, dar și de plâns, în care vedem la știri cum pacienții sunt lăsați să moară, să nască pe străzi, li se fac operații nejustificate, sunt trimiși acasă cu alte diagnostice decât ceea ce acuză oamenii în mod evident și totul se învârte în jurul morții, până la urmă. Mor oameni, dar ne moare tuturor încrederea și speranța că țara asta se mai poate face bine vreodată.

Cifrele din domeniu sunt de natură să ne dea fiori reci, când conștientizăm cât de gravă e, de fapt, situația sistemului medical de la noi din țară.

Conform unui raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în septembrie 2022, specialiștii îmbătrânesc în Europa și pare că n-are cine să-i înlocuiască, iar în unele țări, cum e cazul nostru, situația e critică deja.

România se află la coada clasamentului cu cel mai mic număr de profesioniști licențiați în sănătate. În 13 din cele 44 de țări incluse în raport, peste 40% dintre medici au depășit vârsta de 55 de ani!

La nivelul întregii Uniuni Europene, în anul 2021, erau 1,8 milioane de medici în 2021 și o medie de 136 de fizioterapeuți la 100.000 de locuitori. România e, din nefericire pentru noi, cu mult sub medie. Noi avem numai 12,7 fizioterapeuți la 100.000 de locuitori.